niedziela, 23 marca 2014

Ciasto jabłkowo - cynamonowe

Dzisiaj będzie na słodko a że jest niedziela to można troszkę poszaleć :)
Pierwszy raz spróbowałam tego ciasta u chrzestnego Kuby i wiedziałam, że muszę je upiec - dziękuję Pani Teresko za przepis :)
Ciasto jest łatwe i szybkie do przygotowania a smakuje rewelacyjnie.
Upiekłam je pierwszy raz ale na pewno nie ostatni. 

Składniki: 
* 1 szklanka cukru
* 4 jaja
* 2 szklanki mąki
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3 łyżeczki cynamonu
* 4-5 jabłek
* 2/3 szklanki oleju
* 10dag. posiekanych orzechów włoskich
* 5 dag. płatków migdałów

Kruszonka:
* 1 szklanka wiórków kokosowych
* 1 szklanka cukru
* pół kostki masła lub margaryny

Wiórki, cukier i masło wkładamy do garnka i mieszamy aż stopnieją. 

Sposób przygotowania : 
Na początek najlepiej zacząć od obrania i pokrojenia na małe kawałki jabłek.
Jajka ubić z cukrem, dodawać powoli mąkę, cynamon, sodę, proszek i miksować na wolnych obrotach. Na koniec dodać pokrojone jabłka, olej, migdały, orzechy i wymieszać.
Ja nie miałam orzechów więc dodałam rodzynki.
Przygotowane ciasto przekładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę i na wierzch kładziemy wcześniej przygotowaną masę na kruszonkę.
Pieczemy ok 50 min w 180st.
  



SMACZNEGO :) 

3 komentarze:

  1. Od jutra miałam zacząć ćwiczyć ale wygląda na to że będę piec ciasto ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie to samo z tymi ćwiczeniami :) A ciasto polecam bo jest super! :)

      Usuń
  2. Mmm... ale Ty kusisz takim smakołykiem a ja staram się trzymać dietę co kiepsko mi wychodzi :)

    OdpowiedzUsuń