SKŁADNIKI:
- serek mascarpone 250g
- opakowanie biszkoptów ( okrągłe albo podłużne )
- 4 łyżki cukru
- 4 żółtka ( o temperaturze pokojowej )
- mocna kawa
- gorzkie kakao
PRZYGOTOWANIE:
Zaparzyć kawę z ok 4-5 łyżeczek i ostudzić.
Żółtka zmiksować z cukrem na gładką, puszystą masę - ok 8 minut na wysokich obrotach.
Do gotowej masy stopniowo dodawać serek mascarpone i miksować na średnich obrotach do uzyskania gęstej masy.
Biszkopty zanurzyć w kawie na około 2 sekundy i układać na dnie pucharków, następnie przykryć masą serową i posypać kakao.
Tą czynność powtórzyć 2 razy.
Ostatnią warstwą jest masa serowa, którą posypujemy dużą ilością kakao.
Tak przygotowany deser wkładamy do lodówki na minimum 5 godzin.
Smacznego :)
Uwielbiam tiramisu ale nigdy nie robiłam sama:) Na pewno kiedyś zrobię według Twojego przepisu tylko muszę kupić sporo takich miseczek :P
OdpowiedzUsuńWstyd się przyznać ale ja dopiero niedawno pierwszy raz spróbowałam tiramisu u koleżanki i zakochałam się w tym smaku :D
UsuńZ tego przepisu wyszły mi 2 porcje bo akurat tyle tych miseczek miałam :P hehe
Tzn ja nie jadłam jeszcze tiramisu w takiej postaci ale jako ciasto:)
UsuńPrzy najbliższych zakupach zapewne w Ikei będę szukać podobnych miseczek :)
Oj zazdroszczę, ja mam dalekooo do Ikei :( a te miseczki kupiłam w Auchan za szt 4 albo 5zł :)
Usuńrany ale pysznie wygląda, jadłabym! ;)
OdpowiedzUsuńzapraszam http://dominicamolik.blogspot.com/
Dziękuje :)
Usuń